Dues lectures de l'Shiba Inu / per Dr. Elettra Grassi

El Shiba Inu, sens dubte, és una raça recent en la història de les exposicions a Europa. El que va causar el bon judici d'aquesta raça fins a la data, és la sòlida tradició d'una bona escola per als jutges i la capacitat per a interpretar el Standard també per analogia amb similars, així com, a la fin, l'excel·lent capacitat d'importació i raça Demostrada pels amants i els vivers d'aquesta antiga raça japonesa. L'antiga tradició japonesa de jutjar el Shiba Inu és probablement més instructiu. En aquest sentit reporto dues formes d'expressar l'opinió en el ring.

El Sr. Saito, a la pregunta plantejada, ¿quins són els caràcters tipus en què un jutge ha de centrar l'atenció i quins són discriminatòries per executar un bon judici dels gossos ?, va contestar que la importància en el shiba és l'absolut equilibri De les característiques per impressionar a un jutge.

Per aquell temps, el concepte expressat en l'article anterior «Zibaldone en Shiba» de Elettra Grassi, publicat al butlletí de CIRN (CLUB ITALIÀ RAZZE NORDICHE) nr32, destacava com el Shiba és una raça les dificultats de cria es troba en el manteniment De les característiques de forma harmoniosa, en una mitjana harmònic en la seva expressió, sense que cap d'ells mai sigui predominant o pitjor, excessiu, fent la morfologia pesada i embafadora.

Això, continua el Sr. Saito, ha de donar al gos alguns elements importants per a tota la raça nipona: distinció, l'orgull i sobretot dignitat. La morfologia al shiba unides a l'temperament ha d'expressar absolutament aquestes tres qualitats.

El Sr. Kume, estudiós de la raça, en el seu comentari a l'estàndard, dóna aquestes indicacions, expressada en forma analítica: qualitats essencials i la seva expressió 15%; L'equilibri general de la figura 10%; Crani, la cara i el coll 15%; Orelles 8%, ulls 4%; Potes davanteres i pit 10%; Darrere 10%; Tronc 10%; Esquena i gropa 8%; Cua 5%; Textura de cabells i mantell 5%.

I per detectar fins i tot el concepte d'equilibri dels caràcters: només un 25% de l'judici pesa en aquest sentit sobre l'avaluació de l'subjecte. Ara, és evident que aquesta lectura de l'estàndard sempre és una indicació a l'objectiu que és valorar el millor subjecte, el que té la millor expressió de tipicitat.

Aquests valors es refereixen a la intensitat de l'expressió de l'caràcter: això és perquè el caràcter es desvia de l'expressió ideal; He aquí llavors el real balanç de l'judici de l'subjecte segons aquests paràmetres. A tall d'exemple, es descriuen dos exemples: un que es refereix a un cas en què un tipus de caràcter és completament absent, i una que mostra l'avaluació de caràcters d'acord a la franja que acabem d'exposar. Comencem amb el primer exemple. En la valoració dels caràcters, Mr. Kume atribueix a la cua el 5%. L'estàndard disposa clarament la desqualificació de l'judici per cua curta i pendent.

fig.I fig.II

 

Les dues posicions, per una lectura superficial i errada, semblarien no coincidir; ¿Com podria un caràcter el valor màxim és el 5% determinar l'exclusió de l'judici?

Senzillament els valors donats pel comentari a l'estàndard de Sr. Kume indiquen el valor a atribuir a aquell caràcter sobre la valoració total de l'subjecte dins el rang de tipicitat. Però per poder fer una valoració de l'caràcter, el caràcter mateix ha d'estar expressat. I és evident que una cua curta i pendent és la manca total d'un caràcter tipus (si es tracta d'una postura normal), per tant l'estàndard imposa precisament l'exclusió de l'subjecte de l'judici. I aquest està perfectament en línia amb les indicacions de Mr Kume, quan no estant present, el caràcter no és de fet expressat, després no és valorable.
Però compte: si la cua estigués només parcialment correctes, entrarien en el rang d'avaluació de l'caràcter. Un altre cosa seria el cas on el gos en general porta una cua correcta i la baixi per factors ambientals (estrès, component psicològic, etc.) És evident que el subjecte no està comprès en l'esmentat cas d'exclusió de l'judici.

error: El contingut està protegit !!
ca
es_ES en_GB ca